Zoeken

Kwaliteitsslag in opslag emulsie

Kwaliteitsslag in opslag emulsie

Mouwrik Waardenburg maakt kwaliteitslag in opslag bitumenemulsievoorraad.

In het najaar van 2012 heeft Mouwrik Waardenburg een kwaliteitsverbetering doorgevoerd in de opslagmogelijkheid van haar voorraad bitumenemulsie.

In het verleden werd de opslag gedaan in een bulkaanhangwagen en / of vaten. Deze opslagmethode behoort sinds eind 2012 tot het verleden voor Mouwrik Waardenburg. In overleg met de eigen werkplaats werd er gekozen voor een geïsoleerde en verwarmde opslagmethode. Deze werd gevonden in een dubbelwandige geïsoleerde voormalige opslagtank voor melk. Deze tank werd in het verleden gekoeld middels een koperen leidingsysteem om de binnen mantel welke gevuld was met een koelmiddel. Omdat dit leidingsysteem intact bleek te zijn en de tank tevens was voorzien van een roerwerk bleek dit de ideale opslagvoorziening voor de eigen voorraad van bitumenemulsie. 

Om morsen tijdens vullen van de tank te voorkomen werd een vulleiding op de tank geplaatst met een aansluiting welke past op de vulslang van de tankwagen van de leverancier van de bitumenemulsie. Tevens werd de tank op een verhoging geplaatst waardoor de verwarmde handspuit unit, welke gemonteerd zit op een pick – up bus, onder de tank kan rijden en ook hier morsen tot het verleden behoord. 

Als de bitumenemulsie uit de fabriek wordt aangeleverd heeft deze een temperatuur van ca. 60 graden Celsius. Dit wordt gedaan om de emulsie makkelijk verpomp-  c.q. verspuitbaar te maken voor op weg. Bij de vorige opslagmethode van Mouwrik Waardenburg koelde de emulsie langzaam af tot omgevingstemperatuur. Dit was in de zomermaanden geen probleem echter in het vroege voorjaar, het najaar en winter zorgde dit regelmatig voor problemen ten aanzien van de verwerkbaarheid van de bitumenemulsie. Daarnaast gebeurde het soms dat bij strenge vorst de emulsievoorraad bevroor waardoor de emulsie niet meer bruikbaar was en dus diende te worden afgevoerd. Doordat we de emulsie nu op temperatuur houden middels verwarming behoren deze problemen tot het verleden. De verwarming van de tank wordt gedaan middels het rond pompen van warm water in het leidingsysteem. Naast de tank is een geïsoleerd warm watervat gemonteerd welke middels een elektrisch verwarmingselement op een minimale temperatuur van 22 graden Celsius wordt gehouden. Komt de temperatuur tot onder dit nivo dan worden automatisch het verwarmingselement en pomp ingeschakeld en verwarmt deze de tank tot 25 graden Celsius. Dit systeem is een elektrische variant van en normale huishoudelijk c.v. installatie met daarnaast het verschil dat dit systeem niet onder druk staat.

Naast een lage temperatuur zijn ook een lange statische opslag niet bevorderlijk voor de kwaliteit van bitumenemulsie. Doordat de tank is voorzien van een roerwerk welke middels in tijdklok wordt ingeschakeld wordt de emulsie 1 maal per dag vijf minuten “geroerd” Dit roeren voorkomt het bezinken van de zware bestand delen van de emulsie in de tank en zorgt hiermee voor een homogeen product van constante kwaliteit.

Met deze investering speelt Mouwrik Waardenburg nog meer in op de kwaliteit van haar geleverde diensten en producten en kan ook in tijden van kou en lichte vorst zorg dragen voor een hoge mate van bedrijfszekerheid en kwaliteit tijdens de uitvoering.